Hopp til innhold

Kanjut Sar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanjut Sar
Kanjut Sar sees i midten bak. Fjellet til venstre er Yukshin Gardan Sar (7 530 moh.). Bildet er tatt fra sørvest.
Høyde 7 760 moh.
Primærfaktor 1 660 m
LandPakistans flagg Pakistan
RegionGilgit-Baltistan
FjellrekkeHispar Muztagh, Karakorum
Førstebestigning19. juli 1959 av Camillo Pellissier
Enkleste ruteIs- og snøklatring
Posisjonskart
Kanjut Sar ligger i Karakorum (fjellkjede)
Kanjut Sar
Kanjut Sar
Kanjut Sar (Karakorum (fjellkjede))
Kart
Kanjut Sar
36°12′21″N 75°25′00″Ø

Kanjut Sar er et fjell som ligger i fjellkjeden Hispar Muztagh, som er en del av Karakorum, i provinsen Gilgit-Baltistan i det nordøstlige Pakistan. Fjellet har en høyde på 7 760 meter over havet[1] og er dermed det ellevte høyeste fjellet i Pakistan og det 26. høyeste fjellet i verden.

Kanjut Sar består av to topper, kalt henholdsvis Kanjut Sar I (7 760 moh.) og Kanjut Sar II (6 831 moh.). Sistnevnte ligger sørøst for hovedtoppen.

Utforskning

[rediger | rediger kilde]

Denne delen av Karakoram ble besøkt flere ganger av kartografer og oppdagelsesreisende på slutten av 1800-tallet og utover på 1900-tallet, først av William Martin Conway i 1892, så av Bullock-Workman i 1903 og 1908, av Eric Shipton i 1939 og 1940, av Ardito Desio i 1954 og til slutt av Kinji Imanishi i 1955.

Kanjut Sar ligger i den østlige delen av Hispar Muztagh, nord for Hisparbreen og sør for Shimshaldalen. Ved foten av fjellets vestvegg ligger den nordøstlige delen av Yutmarubreen, som går sammen med andre omkringliggende breer for å danne Yutmarubreen som deretter flyter sørover til Hisparbreen. Sørveggen er akkumulasjonsområde for Khani Basa-breen, som også munner ut i Hisparbreen. Nord-nordøstryggen på Kanjut Sar strekker seg i retning Shimshaldalen og skiller Yukshin Gardan-breen, som har sitt akkumulasjonsområde under nordveggen på Kanjut Sar, fra Khurdopinbreen som ligger på østsiden av fjellet. Nabofjellene til Kanjut Sar er Yutmaru Sar og Yukshin Gardan Sar i nord og Pumari Chhish og Kunyang Chhish tvers over Yutmarubreen i vest.

Kanjut Sar II er en sekundær topp med en høyde på 6 831 meter som ligger i sørøst, mellom Khani Basi-breen og Khurdopinbreen. Nærmere bestemt ligger den på en forlengelse av sørøstryggen på Kanjut Sar I. Siden det er en sadel i 5 800 meters høyde mellom de to toppene, har Kanjut Sar II en primærfaktor på 1 031 meter og blir regnet som et selvstendig fjell.

Bestigningshistorie

[rediger | rediger kilde]

Kanjut Sar er blitt besteget bare to ganger.[2][3] Kanjut Sar I ble første gang besteget i 1959 av Camillo Pellissier, medlem av en italiensk ekspedisjon bestående av elleve klatrere under ledelse av Guido Monzino.[4] Ekspedisjonen hadde sin baseleir på Khani Basa-breen, og fulgte heller en rute langs sørryggen via den øvre delen av Khurdopinbreen fremfor den mer krevende sørveggen.[2] Pellissier og hans klatrepartner Bich la 19. juli ut på den siste etappen mot toppen fra leir 6 på 7 060 meters høyde. Bich ble syk underveis og måtte avbryte toppforsøket, men Pellissier valgte å fortsette opp til toppen.

En japansk ekspedisjon lyktes i 1981 med førstebestigningen via vestveggen ovenfor Yutmarubreen.[2] Etter å ha satt opp tre leire i stor høyde, kunne de tre taulagene på fire personer fortsette turen oppover mot toppen, som de nådde mellom 4. og 6. august.[5]

Det til nå eneste forsøket på å klatre opp sørveggen ble gjort i 1985 av en gruppe ledet av Toni Spirig.[2] De prøvde å klatre i ren alpinstil, men ble hindret da et snøskred tok med seg teltene som hadde blitt slått opp av gruppen i en leir på 5 700 meter.[2] Heldigvis kom ingen fysisk til skade. Gruppen fant igjen nok av utstyret som lå begravd i snøen til å kunne klatre ned, men støtte på problemer underveis siden uteskoene var borte.[2]

I 2010 forsøkte en russisk-amerikansk ekspedisjon å følge østryggen helt til toppen av Kanjut Sar, men måtte snu på 7 450 meter på grunn av uvær.

Den enkleste ruten til topps innebærer teknisk klatring på snø og is.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Karakoram and India/Pakistan Himalayas Ultra-Prominences» (på engelsk). peaklist.org. Besøkt 5. august 2010. 
  2. ^ a b c d e f «South Face of Kanjut Sar (7760m)» (på engelsk). summitpost.org. Besøkt 18. mai 2014. 
  3. ^ «Himalayan Index - list of attempts and ascents» (på engelsk). alpine-club.org. Besøkt 18. mai 2014. 
  4. ^ O.V.: Kanjut Sar. American Alpine Journal 1960, s. 161 ff. (engelsk) . AAJO. Besøkt 9. oktober 2012.
  5. ^ Masayoshi Fujii: Kanjut Sar, West Face.. American Alpine Journal 1982, s. 276 ff. (engelsk) . AAJO. Besøkt 9. oktober 2012.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]